fr / en / es / ro
>
Brandul
>
Istoria în domeniu

ISTORIA ÎN DOMENIU 

1829, înființarea firmei Leborgne în Savoia

În 1829, familia Leborgne, jumătate din Franța, jumătate din Savoia (da, Savoia a devenit parte a Franței abia din anul 1860), dezvoltă activitatea metalurgică într-un domeniu în care forjarea avea deja o tradiție de câteva secole. De altfel, în Val de Bens (masivul Belldonne) călugării cartusieni forjau săbii, topoare și alte arme cu tăiș pentru a asigura echipament cavalerilor plecați în cruciade, începând chiar de la sfârșitul secolului al XI-lea. 

În secolul al XIX-lea, o dată cu dezvoltarea căilor ferate și a șantierelor navale, deschiderea Canalului Suez de către Ferdinand de Lesseps și apariția altor șantiere majore ale imperiului colonial, a apărut nevoia de mentenanță. Ca antreprenor abil, Emile Leborgne își specializează forja în producția de scule și unelte de mână originale, adaptabile și de înaltă calitate, destinate unei clientele exigente. 

Forjorii Leborgne în 1905

Crearea unui pol siderurgic deschis lumii

Pentru a onora afluxul de comenzi, Emile Leborgne încurajează deschiderea în domeniu a altor companii independente, producătoare de scule. Mii de lopeți, celebrele « Allevardes », sunt exportate în Egipt. În Tonkin (nordul Vietnamului), se utilizează cazmale Leborgne, iar topoarele sale se folosesc în Algeria.

Gama de unelte crește considerabil. Cea mai mare parte a noilor modele este readaptată sau chiar îmbunătățită, conform condițiilor geologice și geografice ale țărilor și regiunilor cărora le sunt destinate. 

Pionier al marketingului de produs... din 1880!

Compania Leborgne publică în anul 1880 un catalog cu fotografii ale uneltelor sale. Catalogul a fost realizat în Lyon, pe primele plăci din bromură de argint suspendată în gelatină, dezvoltate în anul anterior de Auguste și Louis Lumière.

Logo-ul vechi LeborgneAncien logo Leborgne

După Primul Război Mondial, adaptarea la prăbușirea prețurilor

Compania, aflată acum în mâinile ingeniosului Yves Lozac’hmeur, soțul lui Jeanne Leborgne, înțelege că este necesar să investească în cele mai moderne mijloace mecanice ale perioadei interbelice, pentru a produce mai mult și mai bine.

Calitate, înțelegerea nevoilor și inovație

După Al Doilea Război Mondial, Yvon și Michel Lozac’hmeur investesc în electrificarea fabricii și reușesc să își extindă piața de desfacere, atât în Franța, cât și în țările limitrofe.

În anii 1980, succesiunea la conducerea Leborgne este asigurată prin Denis și François, fiii lui Yvon Lozac’hmeur. Lumea s-a schimbat considerabil o dată cu apariția erei agrementului, a tehnologiilor noi, a concurenței la scară planetară... Leborgne, care și-a arătat adaptabilitatea în multiple ocazii, răspunde provocării cu arme foarte bine calibrate: calitatea, înțelegerea nevoilor și inovația.

Mai mult decât atât, clienții recunosc eforturile Leborgne: în cadrul unui sondaj IPSOS realizat în 2010, 91 % dintre aceștia pun calitatea pe primul loc atunci când aleg să cumpere uneltele Leborgne.

Catalog fotografic Leborgne

Astăzi : 2 locații… mai savoiarzi ca oricând !

În plină expansiune, Leborgne a deschis a 2-a fabrică în anul 2000 în localitatea La Rochette, situată la 3 km de locația sa istorică din Arvillard, unde se află forja.

În La Rochette, Leborgne a înființat un atelier de montare și etichetare a sculelor, precum și o platformă logistică pentru trimiterea produselor pe piața internă și internațională. Tot aici se derulează și activitatea comercială a firmei: merchandising, informarea consumatorilor și dinamica promoțională...