fr / en / es / ro
>
Recomandări pentru grădină
>
>
Cum să pregătești lemnele pentru foc

DESPICAREA LEMNELOR DE FOC

De câțiva ani, asistăm la creșterea interesului pentru încălzirea cu lemne. În ciuda apariției unor produse noi, precum peleții sau așchiile din lemn pentru foc, buștenii rămân cea mai căutată opțiune. Barosul și penele de despicat, topoarele și despicătoarele de bușteni rămân aliații tăi de încredere pentru pregătirea lemnelor de foc. 

        

Lemnele din bușteni despicați în sferturi au o combustie mai bună

Despicarea buștenilor în sferturi oferă avantajul unei combustii superioare – lemnul va arde din miez, nu din scoarță, ceea ce înseamnă că focul se va porni mai rapid, va emana mai multă căldură și vor exista mai puține reziduuri pe coșul de fum. 



Despicarea lemnului deja calibrat

De cele mai multe ori, lemnul îți va fi livrat la o lungime potrivită (30 până la 50 cm, în funcție de sobă sau șemineu) și gata despicat. Cu toate acestea, nu este neobișnut să fie necesar să despici din nou lemnele dacă ai nevoie de dimensiuni mai mici. În acest caz, ar fi ideal un topor de despicat de 2,5 kg folosit pe un ciot de lemn tare precum stejarul sau fagul.

În anumite regiuni, tăietorii de lemne preferă să le taie în pădure la aproximativ 100 cm lungime, apoi să împartă întreaga lungime în bucăți mai mici, înainte de a încărca în remorcă. Pentru a despica acest tip de buștean, un topor de despicat de 3,7 kg este mai potrivit, împreună cu o pană de despicat pentru prima lovitură.

Despicarea buștenilor cu ușurință și în siguranță

Asocierea unui topor de despicat (cu suprafață de lovire metalică) cu o pană Sécuri-T (cu suprafață de lovire din polimer) sau a unui topor de despicat Sécuri-T (3 kg) cu o pană metalică, îți va permite să despici buștenii în secțiuni mai mari sau mai mici, în funcție de nevoi. Suprafața de lovire din polimer a penei sau a toporului de despicat împiedică descărcări excesive de material care ar putea genera așchii metalice, care te-ar putea răni. Pentru mai multă performanță și cât mai multă siguranță, este contraproductiv să folosești un topor de despicat Sécuri-T cu o pană Sécuri-T.

Despicătorul de bușteni: mai ușor și mai precis

Format dintr-un tub care alunecă în interiorul unui al doilea tub din oțel, în capătul căruia se află o pană pentru despicat, despicătorul inerțial de bușteni îți permite să lucrezi fără a fi necesar să ridici unealta deasupra capului. Astfel, eviți răsucirea spatelui și nu este nevoie să faci efort fizic foarte intens, deoarece doar partea superioară a despicătorului trebuie ridicată. Este ideal în locuri cu plafoane joase. Un alt avantaj: pana de despicat este așezată direct pe lemn, unealta oferind o precizie foarte mare, eliminând astfel riscul de apariție a loviturilor false. Singura constrângere este să folosești bușteni de dimensiune standard.

Recomandare : Pentru a despica lemnele mici, pune buștenii într-o anvelopă cât să ocupe întregul spațiu circular al acesteia, apoi folosește despicătorul inerțial pentru a-i crăpa în bucăți mici. Astfel, nu mai este necesar să folosești toporișca, eliminând riscul de a te tăia accidental.

Despicarea lemnelor în toate formele

Dacă ai de tăiat lemne de toate dimensiunile, ai nevoie de mai multe unelte pe care să le folosești, în funcție de caz:

  • vei folosi toporul de despicat de 2,5 kg pentru a despica lemne cu diametru mic (până la 30 cm).

  • pentru cioturi, cherestea de dimensiuni mari și lemn cu noduri, vei folosi toporul de despicat de 3,7 kg.

  • pentru lemne mari, greu de despicat, te vei ajuta și de o pană de despicat pe care o vei folosi împreună cu un topor de despicat de 2,5 kg sau 3,7 kg, respectiv cu un baros de 3 – 4 kg.

Atenție la falsele bune practici

Pe lemnele care sunt foarte ușor de despicat, nu este neobișnuit să vezi că se folosește un topor obișnuit. Noi nu iți recomandăm să procedezi așa deoarece toporul rămâne de cele mai multe ori blocat în lemn fără să-l despice, fiind apoi greu de scos și periculos în același timp.

Alți oameni folosesc un baros de greutate prea mare pentru a despica lemnele. Deși pentru baros sunt disponibile modele de 5 kg, este recomandat să fie folosite de persoane cu o condiție fizică foarte bună, care le permite să lucreze cu astfel de greutăți.


Mânerul din fibră de sticlă Novagrip: o investiție care se amortizează rapid!


Primul mâner din fibră de sticlă Novagrip a fost proiectat de Leborgne special pentru uneltele care despică lemn.

Despicarea lemnului a fost întotdeauna un domeniu mare consumator de mânere și cozi de schimb pentru unelte, în special datorită numeroaselor lovituri false.

Pentru confortul și siguranța ta, mânerele din fibră de sticlă Novagrip sunt, practic, obligatorii ca echipare standard a uneltelor. Diferența de preț este amortizată în numai 1 zi de muncă!