fr / en / es / ro
>
Sănătate & Securitate
>
Siguranța Leborgne

CIOCANUL LEBORGNE, UNEALTĂ SIMBOL AL SIGURANȚEI PROMOVATE DE BRAND

Siguranța și prevenirea riscului de apariție a AMS* în Construcții

Eliminarea « riscului de... » este una dintre primele exigențe ale brandului Leborgne.

Calitatea sculei forjate și natura sa inofensivă sunt primele garanții de siguranță oferite de Leborgne, încă de la înființarea companiei în anul 1829. 

Chiar de la început, calitatea uneltelor Leborgne contribuie la consolidarea reputației brandului, în special în rândul muncitorilor din Construcții. 

AMS* - afecțiuni musculo-scheletice

Manche composite nova®, Leborgne

De la coada din lemn la coada din material compozit, pentru mai multă siguranță

În anul 1988 a fost lansată coada « Nova », prima coadă din material compozit de pe piață. Aceasta oferă o rezistență la rupere inegalabilă, detronând astfel lemnul. Este o adevărată revoluție a perioadei, care a contribuit la întărirea imaginii de calitate a mărcii.


Leborgne Novagrip®

Siguranța uneltelor, combinată cu noi funcționalități

În cadrul Leborgne, Cercetarea și Dezvoltarea se bazează întotdeauna pe cunoașterea aprofundată a domeniului. Cum și în ce condiții folosesc muncitorii din construcții uneltele de mână? Care sunt constrângerile, nevoile lor?

În 1998, datorită dorinței de a observa și a asculta, Leborgne aduce celebrului său ciocan o funcționalitate suplimentară: o suprafață laterală plană care îi permite utilizatorului să bată cu partea laterală a ciocanului. Muncitorul câștigă în termeni de performanță și confort în spații de lucru restrânse.

Cu al 3-lea material, apare gama batipro®. Adăugând o prindere din elastomer la coada din fibră de sticlă, ciocanul Leborgne devine și mai sigur. Această evoluție tehnologică este la originea gamei batipro® dezvoltată de Leborgne, iar ciocanul devine bestseller!


Gama nanovib® : Soluția profesională pentru a preveni riscurile pentru sănătate în muncă 

Axată inițial pe soluții de prevenire a riscurilor de accidentare, Leborgne adaugă viziunii sale un nou obiectiv: protejarea capitalului de sănătate al utilizatorilor uneltelor sale. De acum, oferă unelte care vizează combaterea riscurilor de apariție a bolilor profesionale, în special AMS (afecțiuni musculo-scheletice, cauza nr. 1 de apariție a bolilor în rândul profesioniștilor din Construcții). 

Obiectiv : combaterea dificultăților asociate muncii grele

Sunt căutate soluții de optimizare a cozii ciocanului, cu scopul de a reduce, în timpul lucrului, transmiterea vibrațiilor la antebraț. După numeroase teste specifice, este lansată gama nanovib®  în anul 2011.

În opinia profesioniștilor din Construcții, aceasta este o inovație care va revoluționa piața de profil! Prezentat în cadrul Târgului Expozițional Batimat 2011, ciocanul nanovib® schimbă perspectiva asupra uneltelor de mână. Nu mai este un simplu ciocan, iar Leborgne este primul producător care reușește pătratul cercului: calitate, siguranță, confort și beneficii pentru sănătate.

Succesul a fost unul imediat. De atunci, gama nanovib® s-a îmbogățit cu numeroase referințe.

Leborgne militează pentru crearea unui standard anti-vibrații pentru ciocane.

Detalii despre reglementările privind siguranța în Construcții: En savoir plus sur la réglementation sécurité dans le BTP

Marteau Leborgne Nanovib®

Cele mai cunoscute inovații Leborgne

 • Ranga cu umăr, a cărei greutate a fost redusă la 1/3 din greutatea inițială, facilitându-i manevrarea.
 • Ranga plată cu lovire inerțială, ideală pentru decaparea surplusului de beton de la baza pereților, după decofrare.

 • Ranga izolată, din fibră de sticlă, este cu 20% mai ușoară decât o rangă clasică. Sub rezerva respectării reglementărilor din ghidul tehnic, ea elimină riscul de electrocutare (<1000v) atunci când un cablu electric este atins accidental în timpul lucrărilor, prinderea sa izolată și dopul din plastic prevenind contactul cu oțelul.

 • Cheia prop este folosită pentru a strânge sau slăbi piulițele, eliminând în același timp orice zgomot.

 • Cleștele de buloane cu cremalieră și pinion reduce efortul necesar pentru tăiere cu 30%.

 • Tăietorul de șuruburi permite o reducere a efortului cu 50%.

 • Unghiul suportului pentru ciocan nanovib® împiedică alunecarea accidentală a acestuia atunci când utilizatorul stă ghemuit.

 • Răzuitorul pentru cofraje cu mâner telecopic de 2 până la 3,5 m lungime evită nevoia de a lucra cu brațul deasupra manșetei rotatoare în timpul lucrului.

 • Unealta de decofrat cu rază lungă este dotată cu o coadă de 185 cm lungime, care îi permite să dezlipească foile de placaj de pe plăcile de beton direct de la sol, fără a fi necesară utilizarea platformelor de acces, prevenind astfel riscul de accidentare. 

 • Cele mai recente 2 inovații: ciocanul prismatic pentru borduri și barosul prismatic, dotate cu manșon de cauciuc și mâner nanovib care protejează împotriva vibrațiilor resimțite în timpul lovirii, prevenind riscul de dezvoltare AMS (afecțiuni musculo-scheletice).


Parteneriatele noastre profesionale pentru prevenirea riscurilor și accidentelor pe șantier

Pentru a răspunde companiilor din Construcții și Amenajări Peisagistice, care cer soluții pentru diminuarea riscurilor la care se expun muncitorii de pe șantiere, Leborgne a încheiat parteneriate cu experți în prevenire-reducere riscuri (OPPBTP și IRIS-ST) și profesioniști (FFB, CAPEB, CNATP, responsabilii de Calitate ale companiilor majore din Construcții și artizani). Acest demers a condus la dezvoltarea gamei de unelte nanovib®.

Rezultate imparțiale și obiective

La 24 aprilie 2012, Leborgne a semnat un parteneriat cu CAPEB și IRIS-ST pentru a testa și a propune întreprinderilor unelte inovatoare în materie de prevenire a riscurilor. Acest acord garantează imparțialitatea și obiectivitatea rezultatelor. 

În mai 2017, Leborgne încheie un parteneriat și cu CNATP, pentru a răspunde nevoilor specifice ale lucrărilor publice și de peisagistică. 

Pe plan intern, Departamentul de Cercetare-Dezvoltare definește exigențele tehnice și controlează caracteristicile chimice, mecanice și vibratorii ale uneltelor noastre. 


Leborgne în parteneriat cu FFB în cadrul evenimentul 24h du Bâtiment (Octombrie 2017)

Varietatea parteneriatelor permite abordarea diverselor probleme

 • Cu ajutorul CARSAT, Leborgne luptă împotriva TMS pentru protejarea stării de sănătate a muncitorilor
 • În parteneriat cu l’OPPBTP, Leborgne cunoaște problemele de siguranță legate de meserii din construcții și lucrări publice 
 • Împreună cu CAPEB, CNATP, FFB și l’EGF-BTP, Leborgne se informează asupra nevoilor noi care apar în rândul meșterilor constructori, companiilor din domeniu, peisagiștilor și muncitorilor în lucrări publice. 

Leborgne participă activ la discuții pe formuri din domeniul Construcțiilor din Franța, rămânând informată asupra tuturor noutăților din domeniu: Cetim (Centrul Tehnic pentru Industria Mecanică), SIO (Sindicatul Industriei Sculelor), UNM (Uniunea pentru Standardizarea Mecanicii), Afnor, Camera de Comerț și Industrie, Unibal (Uniunea Națională a Producătorilor din Bricolaj), FEDIYMA (asemănător Unibal, dar la nivel internațional), CNDB (Centrul Național al Lemnului), SYNAMAP ( Uniunea Națională a Participanților Activi pe Piață în Prevenire și Protecție)...