fr / en / es / ro
>
Recomandări pentru grădină
>
>
Cum să pregătești și să întreții grădina de legume

PREGĂTIREA ȘI ÎNTREȚINEREA GRĂDINII DE LEGUME

De la curățarea unei bucăți de teren, până la întreținerea regulată a pământului din grădina de legume, grădinăritul cere unelte potrivite pentru a lucra eficient, concomitent cu reducerea intensității efortului fizic.

Curățarea unui teren sau a unei bucăți de pământ

Ai identificat un spațiu potrivit, însorit, în grădina ta, aproape de o sursă de apă, ideal pentru cultivarea câtorva legume? Este timpul să cureți pământul de iarbă, buruieni, arbuși și alte surprize subterane!

Ai nevoie de un târnăcop de terasare, a cărui lamă în formă de pană va fi folosită pentru a săpa și a tăia rădăcinile. Vârful este potrivit pentru a săpa în pământ pietros, a scoate pietrele  și a îndepărta cioturile. Când ai de tăiat arbuști, toporul este de neprețuit pentru a tăia rădăcinile mari. Cu ranga de săpat poți îndepărta pietrele mari.

Lopata, indiferent dacă este rotundă sau pătrată, te va ajuta să muți pământul. Iar grebla DuoPro cu dinți curbați te va ajuta să strâgi cu ușurință plantele și pietrele dezgropate.

Ia în calcul că există și lopata-târnăcop pliabilă, cu 3 poziții reglabile prin înșurubare: depliată permite utilizarea ca lopată; în poziție intermediară poate fi folosită pentru a săpa; repliată, poate fi depozitată cu ușurință în portbagaj, fiind utilă și pentru camping. 

Întoarcerea pământului pentru a revitaliza grădina de legume toamna

Afânarea solului aplatizat de culturile anului, ploaie și trecerea grădinarului, este indispensabilă circulației apei, aerului și extinderii rădăcinilor. Săparea trebuie făcută concomitent cu îndepărtarea completă a buruienilor, pentru a crea un mediu favorabil însămânțării.

Pentru a simplifica munca grădinarului, este de preferat ca această activitate sa se facă toamna, la câteva zile după o perioadă de ploaie, când pământul este încă moale, dar neîmbibat cu apă. Gerul din timpul iernii va sparge bulgării de pământ, evitând astfel necesitatea depunerii vreunui efort din partea grădinarului. Pentru a decompacta și mai bine pământul, poți folosi o grapă și apoi o greblă pentru a rafina și nivela solul.

Tipul terenului determină alegerea celei mai potrivite unelte pentru întoarcerea solului

  • Pentru pământ ușor sau nisipos, o cazma va fi suficientă. Unele modele sunt prevăzute cu margini care oferă o susținere mai bună pentru picior, prin urmare pătrund mai bine în sol. Totodată, împiedică tăierea tălpii cizmelor de grădină.

  • Pentru pământ dur sau pietros, marginea anterioară a cazmalei tinde să lovească pietrele mari, împiedicând lama să pătrundă adânc în sol. În acest caz, este indicat să folosești o furcă de săpat ai cărei dinți pătrund ușor printre pietre. Pe lângă întoarcerea pământului, furca și cazmaua pot fi folosite și pentru smulgere și replantare, îndepărtarea pietrelor, săparea la rădăcina copacilor pentru a dezgropa dăunători precum larvele sau pentru a îngropa materie vegetală pe post de îngrășământ natural. 


Plantarea semințelor, transplantarea răsadurilor

Dacă este deja luna aprilie, grădina ta de legume este gata de semănat și apoi, când se va face puțin mai cald afară, să primească plantele legumicole pe care le-ai ferit de frigul iernii în seră și care așteaptă liniștite în ghiveci.

Ridichi, fasole, morcovi... : plantează semințele folosidu-te de o săpăligă

După ce ai stabilit, în perimetrul grădinii tale, cărările drepte pe care vei circula pentru a te ocupa de recoltă, cu ajutorul unui trasator de linie, folosește săpăligaforjată – pană și limbă pentru a marca brazdele, lăsând între ele un spațiu de câțiva centimetri (numărul de centimetri depinde de legumele plantate: de exemplu, pentru ridichi este necesar un spațiu de 10 cm între brazde; morcovii și fasolea au nevoie de spații a câte 20 cm), apoi poți începe semănarea. Folosește o greblă pentru a acoperi semințele cu un strat potrivit de pământ, apoi tasează pământul ușor cu spatele greblei.

Roșii, ardei, vinete ... : folosește plantatorul

Semănate pentru prima dată în ghivece în luna aprilie, plantele de roșii, castraveți, vinete, anghinare, etc. trebuie transplantate în pământ în perioada mai – iunie, în funcție de climatul regiunii tale. Pentru această operațiune, folosește un plantator pentru a săpa o groapă suficient de adâncă pentru a primi rădăcinile plantei.

Reține că mânerul ergonomic al plantatorului ”PRO”, bimaterial, antialunecare, este perfect adaptat exigențelor profesioniștilor în spații verzi. Opritorul pentru protecția degetelor permite manevrarea sa în plan vertical, în deplină siguranță pentru utilizator.

Întreține grădina de legume, îndepărtând buruienile fără produse chimice

Întreținerea grădinii de legume protejează împotriva apariției dăunătorilor și a buruienilor. Decât să apelezi la substanțe chimice, care pot dăuna atât solului, cât și recoltei tale, folosește unelte eficiente pentru plivit, care nu dăunează mediului și îndepărtează buruienile la fel de bine.

Prășitoarea decompactează suprafața pământului, îl aerează și îndepărtează buruienile datorită muchiei sale late de tăiere, destinată tăierii rădăcinilor buruienilor. Pentru pământ dur sau pentru a ajunge la rădăcinile mai adânci, folosește un răzuitor. Poți opta și pentru o rașchetă de grădină care, prin mișcări de tragere sau împingere, taie rădăcinile buruienilor. Sapele, prășitoarele și răzuitorul naturOvert, dezvoltate împreună cu profesioniștii în spații verzi, au o eficacitate superioară datorită rezistenței la efortul repetat la care sunt supuse în timpul utilizării regulate.

Atunci când ai de-a face cu buruieni rezistente, bine-înrădăcinate, nu ezita să folosești un plivitor cu 3 dinți spatulați și răzuitoare. Este ideal și pentru plivitul în imediata apropiere a legumelor.