fr / en / es / ro
>
Santé & sécurité
>
>
Cum să previi riscul de electrocutare pe șantier?

CUM PREVENIM RISCUL DE ELECTROCUTARE PE UN ȘANTIER?

Riscul de electrocutare: o problemă majoră privind siguranța în domeniul construcțiilor

Având de-a face cu omniprezența rețelelor electrice, profesioniștii din construcții și lucrări publice sunt expuși la riscul de electrocutare, indiferent de meseria practicată. 

Chiar dacă, în Franța, numărul de accidente legate de energia electrică este în scădere, în fiecare an sunt înregistrate sute de cazuri de electrocutare. Riscul de deces în acest domeniu este net superior tuturor riscurilor de accidente de muncă al celorlalte sectoare la un loc.  

Conform unui studiu elaborat în anul 2010 de Fondul Național de Asigurări de Sănătate din Franța (Caisse nationale de l’assurance maladie) asupra angajaților din Construcții și Lucări publice :

  • 0,7 % dintre accidentele cauzate de electricitate sunt letale, comparativ cu procentul de 0,08 % aferent celorlalte riscuri.
  • 10,5 % dintre accidentele cauzate de electricitate sunt grave, conducând la incapacitate permanentă de muncă, față de un procent de 6 % aferent celorlalte riscuri.

Cum eliminăm riscul de electrocutare pe un șantier de construcții?

În Franța, compania responsabilă de efectuarea lucrărilor trebuie să acceseze sistemul centralizat Guichet Unique pentru a consulta lista operatorilor și să transmită DICT (Declarația privind intenția de a începe lucrările) pentru a obține informații despre branșamentele subterane la rețelele de utilități și recomandări care vizează prevenirea deteriorării rețelelor și a riscurilor suportate de agenți.

Guichet Unique este actualizat în permanență, iar înregistrarea oricărui nou branșament subteran are caracter obligatoriu. Beneficiarul are obligația consultării Guichet Unique pentru a completa DCE (Dosarul de Consultanță a Întreprinderilor - Dossier de Consultation des Entreprises).

Responsabilitatea pentru riscul de electrocutare pe un șantier de construcții este, prin urmare, împărțită între beneficiari și firmele operatoare care execută lucrările.

Rangă de săpat canalizare nanovib® pentru a evita cel puțin riscul de electrocutare

Ca urmare a unui accident survenit pe șantierul unei lucrări publice majore, ce a condus la electrocutarea (din fericire neletală) a unuia dintre muncitori, Managerul de Calitate al societății - conștient de rolul activ al Leborgne în domeniul prevenirii și combaterii riscurilor de apariție a bolilor profesionale - a contactat Departamentul de Cercetare-Dezvoltare Leborgne în scopul de a proiecta o rangă adaptată specificului lucrărilor de canalizare.  

Concepută pentru a realiza lucrări de canalizare în soluri care pot conține cabluri electrice sub tensiune, ranga de săpat canalizare Leborgne nanovib  previne transmiterea curentului electric la mâinile muncitorului.

Atenție : muncitorul nu este protejat de un eventual arc electric la nivelul picioarelor, nici de proiecții sau arsuri la nivelul feței.

Alte avantaje ale folosirii răngii de săpat canalizare nanovib®

  • Greutate cu 20 % mai mică în comparație cu o rangă tradițională din oțel, ceea ce o face mai ușor de manevrat și previne riscurile asociate lucrului cu sarcini grele.
  • Rezistență sporită, asigurată atât de partea centrală a corpului din fibră de sticlă 100 %, ceea ce garantează capacitatea de a ridica până la 1,5 tonne, cât și de cele 2 părți de lucru din oțel forjat (un capăt cu vârf pentru săpat, un capăt în formă de flacără pentru ridicare).
  • Ergonomie. Partea centrală din fibră de sticlă, cu secțiune alungită, permite o prindere confortabilă.

Află mai multe detalii despre ranga de săpat canalizare Leborgne nanovib®

Descoperă inovația în cadrul Leborgne