fr / en / es / ro
>
Santé & sécurité
>
>
Cum să previi oboseala posturală pe șantierele de construcții din beton?

CUM PREVENIM OBOSEALA POSTURALĂ PE ȘANTIERELE DE CONSTRUCȚII DIN BETON?

Brațele ridicate deasupra nivelului umerilor - o postură obositoare pentru zidar

Pe un șantier de construcții din beton, zidarul care răzuiește reziduurile de pe pereți și cofraje se află des în situația de a lucra cu brațele ridicate deasupra nivelului umerilor (sau deasupra coafei rotatorii). 

Aceasta este o postură obositoare, care implică forțarea articulațiilor (menținerea acestora în unghiuri extreme) coducând, pe termen lung, la apariția durerilor, oboselii accentuate și a afecțiunilor musculo-scheletice.

Simptomele patologiilor asociate coafei rotatorii constau în durere intensă, pierderea amplitudinii mișcării și a forței în brațul de pe partea afectată.

Dacă aceste afecțiuni nu sunt tratate la timp, pe lângă implicațiile asupra stării de sănătate, ele contribuie la creșterea riscului de apariție a erorilor pe șantier datorită durerilor și a oboselii resimțite de zidar, determinând alte situații periculoase.

Cum să eliminați riscul acestei posturi obositoare pe un șantier de zidărie? 

În luna iulie 2016, posturile obositoare au fost adăugate pe lista factorilor de risc pentru sănătate a Contului personal pentru prevenire a riscurilor la locul de muncă, intrat în vigoare în ianuarie 2015.

Posturile obositoare constau în « menținerea corpului cu brațele ridicate deasupra nivelului umerilor, poziții ghemuite sau îngenunchiate, răsucirea trunchiului la 30 de grade sau aplecarea părții superioare a corpului la 45 de grade ».

La momentul respectiv, doar utilizarea unei schele îi putea permite zidarului să răzuiască pereții din beton fără a ridica brațele deasupra nivelului umerilor. Totuși, această soluție venea cu un risc suplimentar pentru siguranța și sănătatea zidarului: lucrul la înălțime... 

Bonne posture du maçon sur chantier de construction en béton banché

Răzuitorul pentru cofraje cu mâner telescopic nanovib® Leborgne : rază de acțiune mai mare pentru muncă mai puțin obositoare

Răzuitorul pentru cofraje cu mâner telescopic Leborgne nanovib® a fost dezvoltat pentru a diminua considerabil factorii de risc care conduc la posturi obositoare. Realizată pentru construcțiile din beton, această unealtă cu mâner telesocpic (de 2 m până la 3,50 m) este de 3 ori mai lungă decât un răzuitor tradițional. Unică pe piață, permite răzuirea reziduurilor din beton de pe cofrajele metalice și pereți de până la 5 m înălțime, fără a fi necesar ca zidarul să ridice brațul deasupra coafei rotatorii (principala cauză a AMS-urilor umărului), menținând picioarele în contact cu solul, pentru siguranță maximă.

Utilisation du grattoir à manche télescopique Leborgne nanovib®

Alte avantaje ale răzuitorului pentru cofraje cu mâner telescopic nanovib®

Mânerul automat, cu sistem de blocare-deblocare fără știft, permite reglarea rapidă a lungimii cozii, având crestături la fiecare 40 cm.

Lama pliată oferă 2 unghiuri de lucru, ceea ce permite alegerea orientării optime pentru a răzui eficient laptele de beton proaspăt sau uscat. Marginile lamei sunt rotunjite pentru a evita zgârierea suprafețelor de răzuit.

Lama din oțel călit extra-dur este foarte rezistentă, caracteristică indispensabilă răzuirii și curățării cofrajelor și pereților. Pentru o robustețe mai ridicată, soclul uneltei este întărit de 2 arbaletrieri, iar tubul din aluminiu călit, de 2 mm grosime asigură rezistență și ușurință în manevrare.

Descoperă răzuitorul pentru cofraje cu mâner telescopic nanovib®

Află mai multe despre inovația Leborgne

Grattoir de coffrage à manche télescopique nanovib®