fr / en / es / ro
>
Santé & sécurité
>
>
Cum să previi riscul de accidentare cauzat de așchiile metalice produse în timpul despicării buștenilor?

CUM PREVENIM RISCUL DE ACCIDENTARE CAUZAT DE AȘCHIILE METALICE PRODUSE ÎN TIMPUL DESPIcării lemnelor de foc?

Despicarea lemnelor de foc, o activitate din ce în ce mai populară

Despicarea lemnelor de foc a devenit o practică din ce în ce mai întâlnită în gospodării. Cu toate acestea, foarte puține persoane țin cont de utilizarea și întreținerea corectă a uneltelor, conform manualelor de instrucțiuni, precum și de probabilitatea formării așchiilor metalice. 

Cum se formează o așchie metalică?

Deși este rezultatul uzurii normale a sculelor, cauzată de lovituri succesive ale unei suprafețe de lovire din oțel pe o altă suprafață de același tip (de exemplu lovirea unei dălți cu ciocanul), desprinderea fragmentelor de metal în timpul lucrului devine periculoasă pentru utilizator, luând forma proiecțiilor de așchii metalice. 

Imediat ce se observă apariția primelor proiecții de material, se recomandă șlefuirea suprafeței. Aceasta este o operațiune delicată, întrucât trebuie evitată supraîncălzirea materialului pentru a nu altera tratamentul termic care conferă rezistență oțelului. 


Cum se elimină riscul de fragmentare a materialului, care stă la originea formării așchiilor metalice? 

Cum se formează o așchie metalică? Toporul pentru despicat este unealta esențială pentru despicarea lemnelor, atât pentru profesioniști, cât și pentru amatori. 

În timp ce utilizarea sa cu partea de tăiere poate fi suficientă când lemnul de despicat este moale, pentru bușteni noduroși sau lemn mai tare este necesar să întorci ciocanul de despicat ca să folosești partea cu suprafață de lovire împreună cu o pană.

Trebuie remarcat că, pe măsură ce calitatea toporului pentru despicat crește, cu atât scade probabilitatea ca materialul să se fragmenteze și să apară așchii metalice.
Totuși, cum evităm riscul de formare a așchiilor metalice în totalitate?

Folosind Toporul de despicat Leborgne Sécuri-T, cu suprafața sa de lovire anti-așchiere

Datorită suprafeței de lovire din polimer anti-așchiere, toporul de despicat Sécuri-T dezvoltat de Leborgne asigură despicarea lemnului fără a produce așchii metalice prin lovire. 

Suprafața din material plastic are particularitatea de a absorbi șocurile fără a genera așchii. Aceasta este înlocuibilă și se montează foarte ușor, cu ajutorul unui simplu ciocan și o daltă.

Alte avantaje ale suprafeței de lovire din polimer anti-așchiere:

  • reducerea vibrațiilor
    • nu necesită întreținere

Toporul Sécuri-T este echipat cu un mâner trimaterial Novamax, dezvoltat de Leborgne astfel încât să asigure atât o foarte bună rezistență la rupere, datorită miezului din fibră de sticlă, cât și confort în utilizare, datorită prinderii din elastomer. 

... sau Pana pentru despicat Sécuri-T

Poți alege să folosești în continuare unealta ta clasică pentru despicat, bineînțeles cu condiția să fie de foarte bună calitate, împreună cu Pana pentru despicat Sécuri-T de la Leborgne, realizată cu aceeași suprafață de lovire anti-așchiere din polimer, similar toporului de despicat.

Alte avantaje ale Penei pentru despicat Sécuri-T: forma sa elicoidală favorizează despicarea lemnului prin rotație. De asemenea, limitează suprafața de contact cu lemnul pentru a reduce frecarea și a împiedica ridicarea acesteia sub presiunea exercitată de lemn. Astfel, pana pătrunde tot mai adânc în lemn, cu fiecare lovitură.

Marginea anterioară dreaptă a Penei pentru despicat Sécuri-T oferă utilizatorului posibilitatea de a alege direcția despicăturii. Prima despicare determină dimensiunea bucăților de lemn, garantând rezultatul dorit.

Pana pentru despicat Sécuri-T nu necesită întreținere, comparativ cu penele clasice pentru despicat. În plus, suprafața de lovire din polimer atenuează vibrațiile din timpul efortului, limitând riscul de apariție a afecțiunilor musculo-scheletice (AMS).


Descoperă pana pentru despicat Securi-T

Descoperă toporul pentru despicat Securi-T

Află mai multe detalii despre inovația în cadrul Leborgne

Refente du bois de chauffage sans risque avec le merlin Eclateur Sécuri-T Leborgne