fr / en / es / ro
>
Recomandări pentru grădină
>
>
Ascuțirea uneltelor de tăiere: cosoare, macete, topoare și toporiști

Ascuțirea uneltelor de tăiere: cosoare, macete, topoare și toporiști

De ce și cum să ascuți uneltele pentru tăiere?

La momentul achiziției, este bine să te orientezi spre unelte cu o lamă foarte bine ascuțită și gata de lucru. Nu face compromisuri! Alege calitatea! Restabilirea unui profi bun pentru un topor sau o seceră este aproape imposibilă fără o pregătire adecvată.

Totodată, deși pare paradoxal, folosirea unei unelte care nu taie bine este mai periculoasă pentru că supune utilizatorul la mai mult efort fizic, accentuându-i oboseala. Astfel, crește riscul de accidentare. Este, așadar, de preferat să înveți să îți ascuți uneltele de tăiere cu regularitate!

Nu uita să ascuți uneltele de tăiere după fiecare utilizare

Este mult mai ușor să ascuți unelata de tăiere după fiecare utilizare, decât să aștepți până când aceasta nu mai taie! În prima situație vei investi mai puțin timp și efort pentru întreținere, decât în situația cealaltă, când vei lucra cu o uzură accentuată a lamei.

Cum să ascuți corect uneltele?

Ascuțirea lamei uneltei se face întotdeauna cu o pilă sau o piatră de ascuțit, de la interior spre exterior, pe ambele părți. Respectă unghiul original, pentru eficiență sporită.

La finalul operațiunii, îndepărtează ușor bavura care se formează la capătul muchiei de tăiere (morfil) cu o mică lovitură de pilă. 

Ascuțirea vârfului

Înainte de a începe, colorează partea care necesită ascuțire cu un marker permanent și ascute până când nu mai rămâne nicio urmă de culoare pe muchia de tăiere.

Evită folosirea polizorului pentru ascuțire

Nu îți recomandăm să folosești polizorul pentru a-ți ascuți uneltele, întrucât metalul se poate încălzi, dăunând tratamentului termic aplicat pentru sporirea durității uneltei. Există pe piață ascuțitoare foarte eficiente, proiectate special pentru uneltele de tăiere.

După ce le-ai ascuțit corespunzător, uneltele tale de tăiere necesită utilizare precisă

Folosirea uneltelor de tăiere necesită calm și atenție, poziționându-te astfel încât, dacă lama ar aluneca sau ar sări, să nu vătămeze utilizatorul.

În cazul blocării lamei în lemn, trebuie, mai presus de toate, să nu lovești priza cu un ciocan sau un baros, deoarece există riscul de așchiere și de rupere a uneltei.

Bineînțeles, înainte de orice utilizare, este indispensabilă purtarea echipamentului de protecție (ochelari, mănuși și alte accesorii de protecție) și să te asiguri că toate persoanele din perimetrul tău sunt și ele echipate corespunzător.